Skip to main content
Nieuws

Afscheid van Charlotte en veel bereikt

Beste mensen,

Graag informeren wij jullie over de gang van zaken binnen de stichting.

Ik ben zojuist samen met mijn vriendin Mieke van de Ven terug uit Bogotá. Een waardevolle, maar ook emotionele week in het tehuis.

Heel blij was ik met het zien van de aangelegde groentetuin. Ouders en kinderen helpen mee met het onderhoud. Daarmee is het in de eerste plaats een heel waardevolle en leerzame sociale activiteit. Bovendien helpt het om het tehuis wat meer zelfvoorzienend te maken.

Ik mocht Ulf Spies ontmoeten. Een heel aardige jongeman uit Essen, Duitsland, die na jaren in Singapore hard in de ICT gewerkt te hebben besloot dat er meer moest zijn in het leven. Hij zou een paar weken in de stichting komen helpen, maar hij werd een beetje verliefd op het tehuis en besloot om zijn verblijf te verlengen. Hij is nu al drie maanden bij ons werkzaam. Ulf heeft allerlei klussen in en rondom het tehuis gedaan, zoals de computers een update gegeven en ruimtes geverfd. Hij heeft ook een charity ride, een gesponsorde fietstocht opgezet. Dit heeft een prachtig bedrag aan donaties opgebracht, waarvan we een klimrek voor de kinderen hebben gekocht, een nieuwe omheining om de speelplaats hebben geplaatst en er is een nieuw klas lokaal gebouwd. Hier heeft Ulf volop aan mee geholpen. Ulf doet naast al deze werkzaamheden ook allerlei activiteiten met de kinderen. We hopen dat zijn visum verlengd gaat worden, want Ulf wil nog graag een tijdje werkzaam blijven binnen de stichting.

We hebben ook een nieuwe leraar Engels, Saleem El Sheik, afkomstig uit Australië. Ook al zo’n enthousiaste vrijwilliger. Ulf ontmoette hem in Santa Marta en wist zijn enthousiasme voor het tehuis op hem over te brengen. Wij en de kinderen zijn heel blij met Saleem.

Ons nieuwe bestuurslid Klaas Steur was ook in Colombia en samen hebben we verschillende vergaderingen bijgewoond en overleg gepleegd. Klaas heeft samen met zijn vriend Pablo Bejarno een online onderwijs module opgezet om kinderen en volwassenen te helpen bij het verbeteren van hun leerprestaties in het middelbaar onderwijs. Daar gaan we zeer binnenkort mee aan de slag.

Veel van onze kinderen zitten op overvolle en slecht uitgeruste scholen. Soms maken ze die school dan niet af en hebben ze geen diploma, waardoor eigenlijk geen enkele enigszins redelijk betaalde baan voor hen openstaat en er niets anders opzit dan informele en ongeregelde baantjes te zoeken zoals straat verkoper, hulpje van een buschauffeur e.d. En waardoor uiteraard ook de verlokkingen van de criminaliteit toenemen.

Maar ook de kinderen uit onze wijk die wel de school met een diploma afsluiten blijven vaak op achterstand omdat ze lage scores halen bij de afsluitende ICFES tests, vergelijkbaar met ons eindexamen. Met het volledige onderwijs curriculum in video’s en teksten en de online  “ICFES Mejor” examen training, waar Pablo jaren aan gewerkt heeft, hopen we de kinderen te helpen een betere score te behalen, waarmee ze beter toegang kunnen krijgen tot voortgezet en hoger onderwijs. Zo belangrijk voor hun toekomst!

Een Nederlands reisbureau, gevestigd in Bogota, “de Una Colombia,  gaat een samenwerking met ons aan d.m.v  toeristische  uitstapjes naar ons tehuis.  Op de speelplaats gaan we een markt opzetten waar artikelen door kinderen en ouders gemaakt verkocht gaan worden. Er worden ook dansjes opgevoerd en muziekinstrumenten maken de sfeer compleet. Hapjes en lekkernijen worden te koop aan geboden aan de toeristen. Zal ontzettend mooi worden en iedereen heeft er heel veel zin in. En ook weer een manier om meer zelfvoorzienend te worden.

Het contact kwam tot stand via “onze” Sigrid Holvoet die jaren geleden gedurende anderhalf jaar als vrijwilliger in ons tehuis heeft gewerkt en ons nog steeds een heel warm hart toedraagt. Zij werkt nu bij de Una.. Ja, het netwerk van ons tehuis in Bogotá wordt steeds sterker!

Ook hostel Masaya , gelegen in Candelaria, het koloniale centrum van Bogotá wil zich ook in gaan zetten  voor ons. Zij stellen een klein gedeelte van hun ruimte voor ons open om onze stichting te promoten en waar toeristen artikelen kunnen kopen die gemaakt zijn door moeders en kinderen uit het tehuis. We hebben echt geluk dat de wijk van ons tehuis zo dichtbij het oude centrum van Bogotá is gelegen. Dat maakt het mogelijk om goede relaties te ontwikkelen met de toeristensector, zoals met Hostel Masaya.
Bovenstaand zijn allemaal hele mooie feiten en projecten die we gaan uitvoeren, maar we hebben helaas ook afscheid moeten nemen van Charlotte. Zij is totaal zes jaar bij de stichting werkzaam geweest, met ruim èèn tussenjaar i.v.m corona. Het was een mooi, maar ook heel emotioneel afscheid, speciaal voor de kinderen die zo gehecht waren aan Charlotte. Er zijn veel tranen gevallen ook van moeders en medewerkers. Iedereen was emotioneel. Alle kinderen hadden een mooie bloem geknutseld met een persoonlijk woordje voor Charlotte.

Maar, geheel naar Colombiaanse aard werd er niet lang getreurd. Het feest werd vrolijk afgesloten met een folkloristische “Mariacha” muziekgroep. Dit maakte het afscheid helemaal af en er werd gezongen en gedanst. We zijn Charlotte heel dankbaar voor alles wat ze binnen de stichting betekend heeft. Gelukkig blijft ze vanuit Gent, België waar ze woont, betrokken bij de stichting en ik blijf samen met Charlotte  nauwe contacten onderhouden met het tehuis. We zijn erg blij dat Charlotte zo nog lang betrokken kan blijven bij ons werk.

Ik sluit af met een woord van heel veel dankbaarheid voor een ieder die de Stichting Bogota Zonder Honger steunt en het vertrouwen blijft houden in dit mooie project. Wij wensen jullie allemaal een hele fijne zomer toe en geniet van jullie vakantie.

Hartelijke groeten,
Klaas Steur
Eshter de Bie
Sjanet Heerkens
Stichting Bogota Zonder Honger

Translate »