Skip to main content

Ons verhaal

Foto gemaakt door fotograaf: Niels van Iperen

In Colombia leven heel veel mensen op of onder de armoedegrens. Ook in de hoofdstad Bogotá is het voor heel veel gezinnen moeilijk om het hoofd boven water te houden. In diverse wijken zijn er daarom zogenaamde gaarkeukens aanwezig, die kinderen, ouderen en zieken voorzien van een warme maaltijd tegen een minieme betaling. Eén van de gaarkeukens is gesitueerd in de Bogotaanse wijk Egipto, opgericht door mevrouw Bertilda Diaz de Moreno.

In Heeswijk-Dinther (Nederland) is Hedi Meubelen BV gevestigd onder de bezielende leiding van Evert en Sjanet Heerkens. Hedi Meubelen importeert meubelen uit verschillende landen, alsook uit Colombia. Evert en Sjanet gaan jaarlijks op bezoek in Bogotá om rechtstreeks met de arbeiders te communiceren. Ze worden dus regelmatig geconfronteerd met de schrijnende omstandigheden waarin de arbeiders – en een groot onderdeel van de bevolking – moeten leven.
In 2005 werden Evert en Sjanet via een tussenpersoon op de hoogte gebracht van de problemen die mevrouw Bertilda had. Zij kwamen in contact met Bertilda en hebben toen besloten om hun bijdrage te leveren aan het project van de gaarkeuken. Toen had Bertilda een bereik van 80 kinderen. Het initiatief van mevrouw Bertilda kreeg meteen een boost door de vernieuwing van het tehuis: de keuken werd in zijn geheel vernieuwd, een overkapping werd gemaakt en de vloeren werden opgeknapt. Ook werden er nieuwe eethoeken aangeschaft. Alles in topvorm zodat de kinderen een voedzame maaltijd konden krijgen. Na 1 jaar zorgde dit al voor een toename van 120 kinderen in totaal. Na 3 jaar werden dit al 200 kinderen.

In 2007 bestond Hedi Meubelen 25 jaar. Zij hebben dit gevierd met een feest waarvan de bijdrage bestemd was voor het tehuis in de wijk Egipto. Aangevuld met een eigen donatie hebben Evert en Sjanet besloten het project nog een jaar te sponsoren. De eerste 3 jaar werd alles betaald door Sjanet en Evert zelf, na deze 3 jaren nam Sjanet de beslissing om een stichting op te richten, genaamd stichting Bogota Zonder Honger. Dankzij vele donateurs kan de stichting blijven bestaan en genieten de kinderen dagelijks van een voedzame maaltijd.

Inmiddels is het tehuis uitgebreid en tevens bestemd voor alle kinderen uit de wijk Egipto die in armoede leven. Het aantal staat inmiddels op zo’n 220-tal kinderen en mensen in armoede. Naast een voedzame maaltijd kunnen ze ook extra lessen en activiteiten krijgen binnen de stichting. Dit is een uitgebreid aanbod om te voorkomen dat de kinderen zich vervelen en zo op het verkeerde pad gaan.

Inmiddels heeft mevrouw Bertilda haar initiatief ook tot een stichting gedoopt, namelijk: Fundación Egipto Con Futuro. Voor meer informatie, zie Fundación Egipto Con Futuro.

Translate »